Analog vs digital lydkilde

Dette innlegget er påbegynt flere ganger, og forkastet. Teknisk tilnærming er det mer enn nok av på internett til tross for at det for oss som lytter til musikk ikke er så veldig interessant. Spørsmålet er selvfølgelig om det er hørbar forskjell, hva forskjellen eventuelt er og hva som er ønskelig for den som lytter.

Rent praktsik må jeg gi det digitale mediet et stort forsprang i forhold til det analoge. Det tar mindre plass, om noe i det hele tatt dersom det streames. Hoppe frem og tilbake mellom sporene, eller finne et konkret kutt går som en lek. I tillegg er det anvennelig med tanke på å ta med enten i bilen, stranden eller hvor som helst på tur.

Når det er sagt er det greit å gå over til lydopplevelse. Når det har vært gjester i ManCave har vi ved flere anledninger satt på CD og vinyl synkront for å kunne veksle mellom de to formatene og sammenligne. Hver gang har tilbakemeldingene vært overraskelse over hvor stor forskjellen faktisk er. CD spiller som kjent rent og uten noe som helst form for «peiskos» og det er HELT stille mellom sporene. Beskrivelsen er som tatt ut av reklamene den gang formatet kom på markedet i 1982. Det som overrasker er at vinyl også spiller uten peiskos når den gjøres ren, fjerner statisk elektrisitet og blir tatt vare på. Men i tillegg til denne «overraskelsen» er lydbildet fra vinyl mye større og luftigere, det er rett og slett musikk med mye mer liv. Konkret har tilbakemeldingene vært: «Nå høres CD ut som om den spiller mono», «CD høres rett og slett kjedelig ut» og «nå trenger vi ikke spille mer CD».

For min del gir altså vinyl en uforlignelig lytteopplevelse. Som nevnt i andre innlegg så er min oppfatning at det ikke er rett og galt, men foskjellig og alt kan være riktig for den enkelte. Som påpekt er det noen praktiske fordeler med digital lydkilde, så det blir gjerne snakk om prioriteringer og bruk. De som har fulgt linken til Mancave over vil forstå at jeg bruker tid til å lytte, og ingenting annet når musikken står på. Skal jeg jobbe med bilder, videoredigering eller andre ting samtidig setter jeg gjerne på en CD som eventuelt kan stå på repeat. Videre er streaming en fantastisk måte å sjekke ut ny musikk for å finne album som bør kjøpes inn til samlingen.