Strømkabler, hot or not

Av alle elementer som kan kjøpes og installeres i et high end anlegg har oppgraderte strømkabler vært nederst på listen over det jeg har hatt tro på. Strømrens der en jevn strømtilførsel til anlegget blir ivaretatt er en annen sak. Det virker fornuftig at et fall i strømstyrken kan gi utslag i lyd og for eksempel ujevn gange på platespiller, det å kompensere for disse fallene kan ha sin hensikt. Der det er en utfordring. Snakket med en venn om dette, han var elektrikker og audio teknikker og påpekte at for de fleste er det et ikke eksisterende problem med mindre boligen ligger i nærheten av kraftkrevende industri. Jeg har ikke testet produkt for å rense strømmen og tviler på at det vil bli et prioritert tiltak.

Tilbake til strømkabler, de markedsføres gjerne med at «gode strømkabler åpner opp lyden, gir plass mellom instrumentene og øker detaljnivået. Skal innrømme jeg var særdeles tvilende til effekten av dette. Oppgaven til kabelen er enkel, få strøm frem til komponentene. En bakenforliggende tanke om at god skjerming kunne fjerne 50Hz brumming var årsak til at testing ble aktuell.

Resultatet var overraskende. Jeg hadde ikke noe særlig brumming før test, og den som var har jeg en formening kommer fra elektronikk og store trafoer i komponentene mer enn i kryssende kabler og behov for skjerming. Alt i alt ikke hørbart når det kommer lyd ut av høyttalerne. Derimot har jeg en «formening» av at oppgraderte strømkaber gav større ro i lydbildet, ikke noe revolusjonerende som signalkablene gjorde, men mer i retning av at det er noe jeg IKKE hører mer. Det skal være gjort tester der blind test sammenlignes med resultater der lytter ser endring gjort på utstyr. Det visuelle uttrykket viser seg å påvirke lytteopplevelsen, en slags placebo effekt. Jeg ser ikke bort fra at det visuelle uttrykket har mer betydning når det gjelder strømkablene jeg testet, enn den eventuelle, faktiske endring av lyd. Ut fra dette er min mening at strømkabler er noe det ikke er verd å bruke penger på. Akustikk, gode innspillinger og/ eller en god lyttestol vil løfte lytteopplevelsen minst like mye, og definitivt reelt 🙂

2 kommentarer til «Strømkabler, hot or not»

Det er stengt for kommentarer.