Enkle grep for bedre lyd

Ikke alle tiltak for bedre lyd behøver å være dyre, eller koste noe i det hele tatt. Med noen enkle grep kan uønsket forstyrrelse fjernes, eller potensialet i anlegget gis bedre forhold. Som vinylentusiast velger jeg å følge signal linjen  fra vinylplate til lytteposisjon.

Vinylplaten

En skitten vinylplate er et dårlig utgangspunkt for en god opplevelse, dette er det flere grunner til:

 • Stiften vil ikke kunne spore riktig for å hente informasjonen som ligger i rillene.
 • Urenheter er i tillegg til riper og hakk hovedårsak til knitring og knepp.
 • Urenhetene gir stor slitasje både på platen og stiften.

Det finnes rimelige, og noen langt fra rimelige måter å løse dette på. Den enkle og rimelige metoden er å ta med vinylplaten til kjøkkenet og vaske den. Lunkent, rennende vann, eventuelt en anelse oppvaskmiddel og MYKE bommulskluter er alt som skal til. Vær forsiktig! Bruk en myk bommulsklut til å vaske platen i rillenes retning under rennende vann, skyll platen veldig godt og tørk over i rillenes retning med en myk bommulsklut. Legg gjerne platen på et glass eller lignende så den hviler på labelen til den er helt tørr.

Stift og pickup

Før i tiden var det ikke uvanlig å se stiftene på pickupene så full av skit at de dro med seg en dott rundt på platene. Det sier seg selv at det ikke er en god løsning hverken for lyd, plate eller stift. Det finnes rimelige stiftbørster som kan løse dette, eller andre remedier i forskjellige prisklasser. Uavhengig av hva som brukes er det også her vesentlig å være svært forsiktig, rengjøre fra tonearm og fremover for ikke å skade stift og pickup. En myk, korthåret børste kan gjøre nytten, alt er bedre enn å ende opp med «dott transport».

Sørg for at pickuppens AZIMUTH og VTA er riktig justert. Dette kan være litt tricky alt etter hvilken tonearm som er på platespilleren, men se på det som en kosejobb.

AZIMUTH er den sideveis vinkelen stiften har mot vinylplaten. Dersom den ikke er riktig, 90 grader mot platen, vil stiften spore feil og informasjon fra rilleveggene leses feil. Dette høres gjerne ved at signalet i ene kanalen er sterkere enn den andre, men det kan og være at signaler (lyder) ikke leses og kommer med i presentasjonen.

VTA (vertical tracking angel) er vinkel på lengderetning av tonearmen. Denne kan brukes for å oppnå en ønsket lydsignatur. dersom pickuppen lener forrover vil lyden bli skarpere, og dersom den lener bakover mer avrundet. Her er ikke så mye snakk om riktig eller galt, men kan brukes etter smak og behag.

 

Platespillerens underlag

All bevegelse, også den som en god bassgjengivelse kan forårsake, vil påvirke avspillingen. Det er derfor viktig at platespilleren står på et stabilt underlag. Som med alt mulig annet i den audiophile verden kan det kjøpes dyre løsninger, men det kan og oppnås god effekt på andre måter.

 • Unngå å plassere platespilleren på et bord med tynne, vaklende ben, prøv heller å finne en plassering der møbelet er solid og er plassert for å unngå at noen dulter borti eller på annen måte gir de store rystelsene.
 • Er møbelet bygget av tynne materialer, vurder å sette spilleren på et ekstra, tungt, massivt underlag. Det kan være alt fra 22mm gulvspon (kan selvfølgelig få et malings strøk for å gjøres mer akseptabelt) til en betonghelle. Natursteins helle er selvfølgelig både brukbart og dekorativt.

Kabelbaner

50Hz brumming er ikke et skjeldent fenomen i et anlegg. Når signalkabler krysser strømkablene kan de plukke opp svingningene i vekselstrømen som igjen blir liggende som en lav brumming i rommet. En liten ryddejobb  med å skille strøm og signal, sørge for en avstand mellom kablene hvis de må krysse, løser dette. Enkelt og helt gratis. Det blir ekstragevinst at oppsettet ser mer delikat ut når det ikke ligger kabelvaser rundt på gulv og møbel.

Plassering av høyttalerne

Dette er en større utfordring. Ikke bare er det rommets utforming, familiens aksept, men og den enkelte høyttaler sin signatur som vil avgjøre hva som kan være løsningen. Men noen enkle tommelfinger regler kan være grei å ha med:

 • Høyttalerne bør/ må stå i samme nivå som lytteposisjon. Gulvstående høyttalere er selvforklarende. «Bokhylle» høyttalere derimot er det mange som fristes til å være kreative med ved å sette de i varierende høyde, kanskje øverst på en reol eller lignende.
 • La høyttalerne få luft rundt seg, i alle retninger. Det finnes noen (få) som spiller bra uansett, men nå er det meningen å prøve å få ut litt ekstra av det anlegget som eksisterer.
 • Unngå hjørner med mindre det er ønsket en bassboost. Det som gjerne kommer med på kjøpet av hjørneplassering er mindre definert bass.
 • Prøv å vinkle høyttalerne inn mot lytteposisjon.
 • Sørg for at underlaget høyttalerne står på er solid og stabilt. Legg gjerne en ekstra plate av trefiber eller betong under om nødvendig. Ustabilt underlag vil «spise» bass og gjøre den ullen.

Lytteposisjon

Er du blant de ekstra heldige som har anledning til å eksprimentere med dette kan gevinsten bli overraskende stor. Vi snakker her om jakten på «sweetpoint». I utgangspunktet flyttes godstolen så det blir en likebeinet trekant mellom høyttalerne og lytteposisjon. Tenk en linje fra et sentrert punkt mellom høyttalerne der stolen står, forleng den bakover og prøv ut ved å flytte stolen langs denne linjen. Det er snakk om korte endriger av gangen.

Rom miljø

Rom miljø, eller akkustiske forhold, har mye å si. Det betyr ikke at det skal gjøres til en vitenskap i hus og hjem, men kan godt få oppmerksomhet. En rask metode for å sjekke om det er for mye gjenklang er å stå midt i rommet og knipse med fingrene. Høres en ekkoeffekt bør det tenkes på mer drastiske tiltak. Hvis ikke er det mer å prøve seg frem med å for eksempel å trekke for gardiner når det skal lyttes for å skjule de harde flatene, kanskje ha et par små tepper som kan legges forran høyttalerne dersom det er hardt gulvbelegg osv.

Generelt sett er det bare å prøve seg frem, gjøre små endringer og bare èn av gangen for å være sikker på hva som eventuelt faktisk har gitt den ønskete forbedringen.

2 kommentarer til «Enkle grep for bedre lyd»

 1. Veldig bra og informativt! En god lesning for alle som skal begynne med hifi eller ønsker litt mer 🤓

Det er stengt for kommentarer.