9″ eller 12″ armrør, har det noen betydning?

Geometri

Avspillingen av en vinyl plate er fysisk berøring av platerillene der lyden er ørsmå ujevnheter langs sidene som fanges opp av pickup elementet. Ytterste (venstre) side har informasjon for venstre kanal, og innerste (høyre) for høyre kanal. Det optimale for gjengivelse er at begge rillene blir avlest med samme kraft/ trykk, og at pickup føres tangentialt inn mot sentrum. Litt overdrevet vil forskjellen på et kort og langt armrør gi følgende utslag for vinkelen på avlesing av rillene:

Prinsipielt vil en lengre arm gi en mer tilnærmet tangential avlesning enn en kortere, ideelt sett burde armen være uendelig lang. Spørsmålet her er om forskjellen på 9″ og 12″ er merkbart.

Montering

Tonearmen jeg har, en Graham Phantom II, har mulighet til å skifte bare tonearmsrøret. Dette gjør det enkelt å teste 12″ arm uten å måtte bytte hele armen, og eventuelt måtte endre armbordet.

Sett i det geometriske perspektiv er ikke forskjellen på 9″ og 12″ armrør så altfor stor. Rent visuelt derimot virker det mye mer seriøst med 12″ 🙂 På dette stadiet var jeg noe usikker på om jeg skulle ta jobben med å bytte. Armrøret jeg hadde fått 

tak i manglet adapter for ekstra motvekt, noe som ifølge produsenten var nødvendig. Med en plan i bakhodet på hvordan jeg kunne løse det, selv om det ville bety en tid før jeg fikk armen «opp og gå», startet utskiftingen.

På grunn av den lengre armen må armbasen/ armfoten flyttes for at pickup elementet skal bevege seg inn på sentrum av platen. Graham Phantom II har et par fine gadgets til dette formålet, så det var fort gjort.

Når armfoten var plassert, ble armrøret demontert igjen for å sette på pickup. Også her er det en egnet gadget som gjør monteringen enkel og korrekt.

Spenningen var som nevnt om det var nok motvekt. Elementet jeg bruker, et Clearaudio Stradivari V2, har en egenvekt på 7g. Det viste seg at standard motvekt akkurat var tilstrekkelig i forhold til stift trykket som er anbefalt for elementet mitt.

Uten ekstra motvekt har jeg i dag bare ca 1g slingring ut fra dagens montasje, så når jeg en gang skal bytte pickup må jeg enten se etter et nytt, superlett element, eller finne en løsning for å få ekstra motvekt.

Tid for test

Forventningene til hva endring jeg eventuelt ville høre var ørsmå. Tenkte på at jeg ikke hadde vært «plaget» med dreining av lydbildet i noen retning etterhvert som en plate ble spilt, heller ingen andre negative erfaringer. Første plate på var Dire Straits «Brothers in arms», et album jeg kjenner godt. Min første reaksjon var: WOW! Ettersom reaksjonen kom umiddelbart hadde det ingenting med vinkel å gjøre, men overraskende var lyden mer definert, bedre separasjon, luft i diskant og mer kontrollert bass. Det var rett og slett bedre lyd 🙂 Ettersom reaksjonen kom umiddelbart var det heller ikke noe jeg måtte lytte etter, det var en åpenbar bedring. Etter Dire Straits satte jeg på Clannad «Pastpresent», 10CC «Deceptive bends» og Shakatak «Down on the street». Alle albumene gav samme resultat, det var rett og slett mye mer å lytte til. Franz Schubert «Forellenquintett», «Trout quintet» og «Quintetto La Trota» ble en naturtro intimkonsert i Mancave.

Konklusjon

I utgangspunktet er det ganske freidig å skulle konkludere noe etter en så enkel og lite vitenskapelig testing. I tillegg er det flere faktorer som kan spille inn i «resultatet»:

Pickupen kan være montert på en bedre måte så den sporer rillene mer nøyaktig.

Kabling i armen kan være forbedret i forhold til det som var i 9″ armrøret.

Uavhengig av feilmarginer og andre mulige årsaker var det en særdeles overraskende forbedring med 12″ armrør. I utgangspunktet er de dyrere enn 9″, det krever som regel tilpasninger både med armbord og motvekt (dersom ikke hele armen byttes), men min subjektive mening er at dette bør prøves dersom muligheten byr seg.

Og sist men ikke minst, riggen ser mye mer seriøs ut med et 12″ rør 🙂

 

4 kommentarer til «9″ eller 12″ armrør, har det noen betydning?»

  1. Simply desire to say your article is as amazing. The clarity in your put up is just cool
    and i could think you’re an expert on this subject. Well along with your permission allow me to clutch your RSS feed to keep updated with approaching post.
    Thanks one million and please keep up the rewarding work.

  2. Thanks for your feedback! I’m not an Expert, just an entusiast with subjektive opinions based on some experience 🙂 The world is full of experts, in every Home those who lives there Are the only ones to desire what is right for them.
    Enjoy music, stay safe 🙂

Det er stengt for kommentarer.